Binnen de club is het belangrijk dat er een veilig sportklimaat is, dat wil zeggen dat iedereen zich er thuis voelt en fijn kan voetballen.
Dit lijkt vanzelfsprekend, maar helaas komt het wel eens voor dat er minder leuke dingen gebeuren, zoals pesten of intimiderend gedrag. Hierdoor kan er een gevoel van onveiligheid ontstaan. vv Harkstede doet er alles om dit onveilig gevoel weg te halen.
Hiervoor heeft het bestuur een aantal maatregelen genomen, wat aansluit op de richtlijnen van de KNVB en het NOC*NSF.

Maatregelen vv Harkstede:

• Vanaf het seizoen 2016-2017 wordt van iedere leider/trainer/coach/verzorger en van ieder bestuurslid gevraagd een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG) te overleggen. Deze verklaring is ondertussen al aangevraagd voor de bestuursleden. Bij het aanvragen van een VOG via de club zijn geen kosten verbonden.
  • Verder zullen leiders en trainers vanaf het seizoen 2016 -2017 kaderlid van de club moeten zijn en daarmee ook automatisch lid van de KNVB. Aan deze vorm van lidmaatschap (kaderlid) zijn geen kosten verbonden
  • Binnen de club is de functie van vertrouwenscontactpersoon ingesteld en zijn we bezig een pestprotocol op te stellen.

Wat is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)?
VOG staat voor Verklaring Omtrent Gedrag. Simpel gezegd een bewijs van goed gedrag. Bij het aanvragen van een VOG wordt iemand gescreend op een aantal specifieke punten. Komt de vrijwilliger door de screening, dan ontvangt hij of zij een VOG.
Door het aanvragen van een VOG kom je meer te weten over iemands verleden. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je een voor ontucht veroordeelde jeugdtrainer aanstelt. Een VOG is een controlemiddel, en kan ongewenst gedrag niet voorkomen
Deze verklaring wordt om de 5 jaar geactualiseerd.

Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
De praktijk binnen diverse sportverenigingen heeft uitgewezen dat er momenten en gebeurtenissen zijn waarbij grensoverschrijdend gedrag kan voorkomen. Binnen onze club willen wij dit graag voor zijn.
Dat is dan ook één van de redenen waarom binnen vv Harkstede een vertrouwenspersoon is aangesteld. Deze fungeert als eerste aanspreekpunt om zo met elkaar te zorgen dat de wijze waarop we binnen de club met elkaar omgaan respectvol en veilig is. De VCP is beschikbaar voor iedereen die een gesprek wil met de sportvereniging, opmerkingen heeft over een concreet incident  of vragen heeft over seksuele Intimidatie.

De taken van onze vertrouwenscontactpersoon zijn:

• Luisteren naar de klacht of het probleem;
  • Nagaan of bemiddeling mogelijk is;
  • In samenspraak met de klager bepalen wat de te ondernemen stappen moeten zijn;
  • Eventueel actief bemiddelen of zoeken naar een oplossing;
  • Eventueel doorverwijzen naar hulpverlening