Bron: Dagblad van het Noorden
Datum: 20-04-2009

'Dronken lui sturen we lekker naar huis' De helft van de sportclubs schenkt alcohol aan minderjarigen. aldus de Voedsel en Waren Autoriteit. Bij een rondgang langs enkele velden dit weekeinde bleek het met die minderiariqen reuze mee te vallen.

Door Willem Dekker

Alcoholgebruik rond het sportveld? Als er één club is het de Groninger Studenten Amateur Voetval Vereniging (GSAVV) Forward in Groningen. De studenten staan bekend als zuipschuiten en steken dat ook deze zomer niet onder stoelen of banken. Op de tafel op het terras voor de kantine ("nee, clubhuis, anders worden we boos") staat een pitcher vol bier. Naast een grote waterpijp. Die gaat van mond tot mond bij Forward 7. "We hoeven zelf niet te spelen, we hebben gekeken naar F3 en F5.
"In het clubhuis is het een bende, maar niet druk. Er staan drie studenten achter de bar. Jip Lieverse zit in het 'bestuur frituur', de barcommissie dus. Minderjarigen komen nauwelijks in het clubhuis. "Ja de kinderen van Martin Drent, onze trainer. Het enkele kind dat de tegenstander meeneemt, drinkt geen alcohol." Forward tapt bier uit plastic glazen. "Alleen voor de scheids en gasten tappen we een glas bier."
Bij de buren, de Groningsche Cricket en Hockey Club (GCHC) is het aanzienlijk drukker dan bij de voetballers. Het eerste damesteam heeft net met 6-2 gewonnen van VVV uit Amstelveen. De dames vieren dat met een gezonde lunch met fruit in de buitenlucht. Niet aan het bier, zoals de heren 4? "Dat komt straks nog wel", roept een der dames.De kantine van GCHC stinkt naar bier. Alexander van Nispen zit in de horecacommissie van de club en zegt dat het barpersoneel het 'verantwoord alcoholschenk diploma'  heeft. "We vragen naar de ID als we twijfelen of iemand minderjarig is. Aan dronken lui schenken we niet meer. Die sturen we lekker naar huis of we bellen een taxi."
Bij een voetbalvereniging Beilen is het een rustige zaterdagmorgen. Truus Oostra en Bep Mensing staan in een lege kantine. Iedereen zit buiten. Voor één uur zaterdagmiddag wordt er geen alcohol geschonken. Dan zijn de meeste jeugdwedstrijden afgewerkt, leggen de dames uit. Problemen met alcoholdrinkende jeugd hebben ze niet. "We kennen de meeste jongeren en weten hoe oud ze zijn."

'Tappen voor een dronken persoon is strafbaar'

Volgens de drank- en horecawet moet in een sportkantine iemand aanwezig zijn die de cursus sociale hygiene of de Instructie Verantwoord Alcoholgebruik heeft gevolgd.Dat zegt Anne Prins van Sport Drenthe. "Die instructie duurt 2,5 uur. Je leert wat drank kan doen en ziet praktijksituaties." Prins is bij enkele verenigingen al vijf keer geweest. "Maar er zijn ook clubs die voor de eerste keer aankloppen. Veel verenigingen weten niet dat het strafbaar is nog een pilsje in te tappen voor iemand die te veel op heeft. Mensen die zichtbaar te veel op hebben en in de sportkantine nog een afzakkertje willen nemen, mogen niet toegelaten worden."De boetes van de Voedsel en Waren Autoriteit zijn niet mals: 900 euro bij een eerste overtreding,1800 euro bij de tweede. Lapt de club vaker de regel aan de laars, dan kan de schenkvergunning worden ingetrokken. Bij Prins zijn in de tien jaar dat hij bij Sport Drenthe werkt nog geen excessen gemeld van overmatig drankgebruik en bierdrinkende jeugdspelers onder de 16 jaar. Maar de sportclubs vertelle me wellicht niet alles." DvhN